Voor Eye Filmmuseum hebben we de T-shirts voor het Black Light filmfestival mogen drukken. Naar ontwerp van Brian Elstak.

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken. Zo geeft Akwasi een spoken-word-performance bij cultklassieker Dolemite en kun je kijken en luisteren naar theater, dans, interviews en rondetafelgesprekken.

Van Within Our Gates (1920, US) en Almacita di Desolato (1986, Curaçao) tot Moonlight (2016, US) en Tom Adelaar (2018, NL): er is niet één zwarte cinema. Black Light viert de verscheidenheid en kracht van de zwarte film. Met theater, dans, interviews en rondetafelgesprekken laten gastcuratoren je de ontwikkeling zien van zwarte personages op het witte doek, de rolmodellen en de stereotypen.

Eye toont een selectie van het gelijknamige programma dat curator Greg de Cuir Jr. samenstelde voor het filmfestival van Locarno. Te zien waren cultfilms, baanbrekende meesterwerken, iconische blaxploitation-films uit de jaren zeventig en films van de belangrijkste regisseurs uit de Black Cinema. Eye vult het programma aan met klassiekers uit de Afrikaanse cinema en films uit Suriname en de Antillen.

Eye Filmmuseum - Blacklight

Voor Black Light heeft Eye gastcuratoren uitgenodigd die vanuit hun specialisme een avond presenteren rondom zwarte identiteit in film en popcultuur. De openingsavond op 6 maart is in handen van Marjorie Boston en Maarten van Hinte (RIGHTABOUTNOW INC.),

Greg de Cuir jr. (curator) praat over hedendaagse kunstfilms, Judith Leysner (kunstenaar, oprichter en directeur van NEVERNEVERLAND) cureert een special over queer cinema, Martine Dekker en Azu Nwagbogu (Cinedans) selecteren korte dansfilms rondom het zwarte lichaam, Roelof Jan Minneboo (scenarioschrijver) en Ivan Barbosa (filmmaker) laten zien hoe mensen van kleur zijn gerepresenteerd in de Nederlandse cinema sinds 1934.

Michael Middelkoop (filmmaker) presenteert een avond met muziekvideo's in samenwerking met platenlabel Top Notch, en de slotavond is een special over jong Nederlands filmtalent, gecureerd door Eurydice en Reguillo Wijngaarde (Da Bounce). 

Daarnaast geeft Akwasi een spoken-word-performance bij cultklassieker Dolemite uit 1975, verzorgt Mariët Bakker (oprichter Africa in the Picture) een lezing bij Touki Bouki, Richard Köfi en Simone Zeefuik (Bijlmer Parktheater) duiken in het werk van Jordan Peele, Tessa Boerman leidt Killer of Sheep en Sweet Sweetback's Baadasssss Song in, Nagaré Willemsen (Black Student Union) interviewt Roger Ross Williams en filmjournalist Guus Schulting gaat in gesprek met regisseur Felix de Rooy.